31 Mayıs 2010 Pazartesi

EĞİTİM ŞART www.pusula.tv

20.10.2006

Özellikle dünyada her ailenin yaşamını süsleyen ve onların hayatlarına renk katan kediler ve köpekler ülkemizde de pek çok eve girmiş durumdalar. Hayatımızın bir parçası olan bu güzel canlılar bize farkında olmadan o kadar çok şey öğretiyorlar ki...

Köpek alan her aile genellikle yavru evlat edinir. Bunun sebebi her şeyden önce yavruların sevimli, daha sonra da eğitimi kolay alacağı düşüncesidir. Ancak bu yavrular en fazla bir yaşına kadar altlarına kaçırır, dişleri kaşındığı için etrafta bulduğu her şeyi kemirir, haşarılık yapar, deneme-yanılma yöntemi ile doğruları keşfederler. Tıpkı insan yavrusu gibi...

Genellikle ülkemizde yaşayan aileler yavru köpeği ya küçük çocukları istediği için, ya yalnız yaşayan bir bireyin bu duyguyu aldığı köpek ile kaybedeceğini düşündüğü için, ya da hem yaşadığı ortama hem de kendine uygun köpeği düşünmeden, araştırma yapmadan, sadece almak için evlat edinirler. Buna evlat edinmek diyorum çünkü bu canlılar birer robot değiller, onların seçme şansları yok, onlar sadece seçilirler ya da -çirkin bir deyim ile- satın alınırlar. Ya internetten bulunurlar ya pet shop mağazasında kafeste o masum yüzleri sayesinde kendilerine bir ev bulurlar ve bu konuda ya şanslı ya da şanssız olurlar. Neden şanslı ya da şanssız dediğimi merak ediyor iseniz, sokakta yaşamak zorunda bırakılan binlerce melek yüzlü köpek ve kediyi görmezden geliyorsunuz demektir. Evet; onlar gerçekten birer melekler. Çünkü bu canlıların yaşam koşulları insanlar tarafından seçilse de onlar ne olursa olsun insanlardan nefret etmeyip bizlere son derece sevgi ile yaklaşıyorlar. Biz ise onlardan sıklıp eşya gibi sokağa atıyoruz. İnsanız ya...

Ne yazık ki hâlâ ülkemizde köpek ya da kedi sahiplenen insanlar araştırma yapmadan, alınan her canlı için evine ya da kendisine uygun olup olmadığını bilmeden, ona bakıp bakamayacağını düşünmeden, bu canlının da hastalanıp hastalanmayacağını göz önünde bulundurmadan, onlarında ekstra maliyetleri olacağını tahmin etmeden, eve baştan programlanacak bir robot getirircesine bu hayvanları alıyor ve sonunda sokağa terk ediyorlar. Yüzlerce dolar verilip köpek ya da kedi almak geri kalmışlığın ilk göstergesidir diye düşünüyorum. Üstelik sokakta ve barınakta onca başı boş ve terkedilmiş hayvan varken...

Bu dediklerimin tam tersini yapan ve düşünen insanlar da yok değil elbette. Bu bilinç ile konuya oldukça hassas yaklaşarak petleri ile yaşayan pek çok insan var. Bu insanların bazıları onların dili olarak barınaklarda çalışıyor ve onları sahiplendiriyorlar. Hemen hemen herkes ülkemizde bulunan hayvan barınaklarından haberdar. Ancak kimilerinin bu hayvanların barındıkları ortamları ziyaret etmeyip; haklarında gereksiz, mantıksız, vicdansızca konuşabilmeleri beni oldukça üzüyor. Sıkça rastladığım tartışma konularından biri de; bu hayvanlara yardım eli uzatan insanların başkaları tarafından hoş karşılanmamaları ve bu hayvanlar yerine insanlara yardım edilmesi gerektiği konusu... Bir insan ister hayvana ister insana yardım etsin ya da etmesin bu yardımı yapan ya da yapmayan kişinin bileceği bir konudur. Yardım kelimesi insanın vicdanı ile ilgilidir. Bu yüzden herkes kendi vicdanına göre hareket etmeli ve bu tip konuları düşünmeden tartışmaya açmamalıdır.

Atina’da 1999 yılında Yiannis Arahovitis tarafından kurulan Star Dogs ortağı Mehveş İpek ile Türkiye’de bu kurumun köpekler için verilen Pozitif Eğitim’i hakkında detaylı bilgiler aldım. Öncelikle bu kurum Atina’da kendini kanıtlamış ve bu alanda en önemli köpek eğitim merkezlerinden biri olarak seçilmiş. Bu kurumun öncelikli amaçları; pozitif eğitimi ve düşünceyi, köpek sahiplerine ardından tüm topluma tanıtmak ve zamanla bilinçli pet kültürünü oluşmasını sağlamak. Mehveş Hanım; pozitif eğitimin sadece bir eğitim olmadığını, yaşam biçimi olarak düşünülmesi gerektiğini önemle vurguladı.

Genellikle köpek sahipleri köpeklerinin eğitimleri için onları çiftliklere bırakırlar. Köpekler orada eğitmenleri ile zaman geçirirler. Eğitim esnasında köpek sahibi yanlarında bulunmaz. Bu sistemin oldukça yanlış olduğunu söyleyen Mehveş Hanım; pozitif eğitimde köpeğin eğitime sahibi ile birlikte katılması gerektiğini önemle vurguluyor. Ancak bu şekilde başarılı bir sonuç elde edinilebileceğini söylemeden geçemiyor.

Star Dogs gerçekten her açıdan bir çok başarıya imza atmaya devam ediyor. Bunlardan biri; 3 Haziran 2006 tarihinde Kadiköy Belediye’sine ait Kadiköy Gençlik Merkezi’nde Türkiye’de düzenlenen ilk Profesyonel Köpek Eğitmenliği Sertifika Programı olan Eğitimciler Akademisini başlatmış olması. Ayrıca Kadiköy Belediyesi Ataşehir Barınağı ile işbirliği yaparak sahipsiz hayvanların eğitilmesi ve böylece daha kolay sahiplendirilmesi projesinin deneme uygulamasını da başarı ile gerçekleştirdi.

Bu kurum; 26 Kasım 2006 Pazar günü Kadiköy Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda Avrupa’da düzenlenen en geniş katılımlı “Pozitif Köpek Eğitimi” seminerini gerçekleştirmek için harıl harıl çalışıyor. Ve köpek sahibi, hayvan sever dostların katılımlarını bekliyorlar.

Star Dogs bu önemli atılımların dışında günlük bakım, köpek gezdirme, ev pansiyon hizmetlerine de büyük titizlik ile gerçekleştirmeye başladı. Bazı yabancı filmlerde ek gelir elde etmek için köpek gezdirme, evinde köpeği barındırma gibi küçük sahnelere yer verildiğini görürüz. İşte artık öğrenciler, ev hanımları, emekli ve ekstra zamanı olan hayvan sever tüm insanlar için eğlenceli ve pozitif zaman geçirme şansı doğdu. Fakat bu görevi üstlenecek kişiler büyük titizlik ile seçilip, referansları araştırılıp kişi hakkında en ufak tereddüt duymayana dek göreve seçiliyorlar. Üstelik bu iş sandığınızdan da fazla ekstra kazanç olabilir. Bir köpek için ayıracağınız zaman en az bir saat olmalı.

Tabii köpek gezdirmek sandığınız kadar kolay değil. Köpek gezdirmek başlı başına bir iş gerçekten. Bir köpeği gezdirirken o köpeğin nelerden korktuğu, nelere sinirlendiği, tasmaya abanıp abanmadığı gibi önemli detayların köpek sahibinden öğrenilmesi gerektiğidir. Çünkü her insanın kendine göre farklı bir karakteri olduğu gibi her hayvanın da kendine has bazı özellikleri ve en önemlisi insan gibi karakteri var. Bu detayları öğrendikten ve gezdireceğiniz köpeklerin sorumluluğunu alabileceğinizi düşündükten sonra, o köpeğin ihtiyaçlarını sonuna kadar sağlayacağınıza güveniyor ve göreve uygun olduğunuza inanıyor iseniz o zaman Star Dogs web sayfasına www.stardogs.web.tr girip sadece bir form doldurmanız yeterli olacaktır.

Sadece köpek gezdirme işini değil, bu konuya daha profesyonel yaklaşıp Eğitimciler Akademisi ve Köpek Eğitim Seminer’lerine katılıp Star Dogs ekibi ile tanışmanızı öneriyorum. Ayrıca Yiannis Arahovitis’in yazdığı, Mehveş İpek’in çevirdiği “Yavru ve Genç Köpekler İçin Pozitif Eğitim”, bununla birlikte Turid Rugaas’ın kaleminden “Köpekler İle Konuşma Yolu: Yatıştıran Beden Dili” kitaplarının, hepimiz tarafından okunması gerektiğini düşünüyorum.

1 yorum: